SKŁADNIKI:

-Ryż basmati
-Pomidory z puszki lub świeże(najlepiej by były miękkie i miały dużo soku w środku)
-soczewica czerwona
-cebula
-oliwa z oliwek
-dowolna zielenina (koperek)
-przyprawy: czosnek niedźwiedzi, sól himalajska, kurkuma
-dowolne warzywo na surówkę (u mnie marchewka, której nie chciało mi się już ucierać na tarce  

Pomidory świeże kroimy na małą kostkę. Na patelni podgrzewamy oliwę i dusimy cebulę na złoty kolor. Wrzucamy pomidory i przyprawy. W międzyczasie gotujemy ryż i soczewicę (czerwona gotuje się bardzo szybko, ok 10 min). Gdy soczewica będzie już miękka-dodajemy ją do pomidorów i dusimy wszystko aż powstanie gęsty sos (co kto woli,można dodać wody :)) Następnie wykładamy ryż, dodajemy naszą "pastę",posypujemy zieleniną i dodajemy dowolne warzywo-może być mizeria, ogórki kiszone lub właśnie surówka z marchewki.
SMACZNEGO